Ve východních Čechách dopadl meteorit. Pomozte ho najít!

20.05.2016 23:39

V úterý 17. května 2016 v časných ranních hodinách, přesně v 3:04:02-07 SELČ proletěl nad severovýchodní částí Čech jasný bolid, který velmi pravděpodobně skončil pádem meteoritů. Podle našich výpočtů několik meteoritů o hmotnosti až několik set gramů mohlo dopadnout na zem severozápadně od Hradce Králové. Vzhledem k tomu, že pádová oblast začíná zarůstat trávou, hledání těchto úlomků kosmického tělesa je čím dál náročnější. Rádi bychom vás tedy požádali o pomoc s hledáním, z vědeckého hlediska by totiž právě tyto úlomky mohly být opravdu unikátní!

Nejpravděpodobnější pádová oblast je schematicky vyznačena na přiloženém obrázku a leží přibližně mezi obcemi Sovětice a Čistěves. Není však vyloučeno, že meteority mohou být i vně vyznačené oblasti. Hmotnost meteoritů vzrůstá směrem od severozápadu k jihovýchodu, kde by mohly být meteority přibližně až do hmotnosti jednoho kilogramu. Dosavadní hledání zatím úspěch nepřinesla a tak dáváme tuto informaci na vědomí případným dalším zájemcům o hledání. Hvězdáři uvítají především informace o případných nálezech. 


Nejpravděpodobnější pádová oblast s vyznačenými oblastmi, které byly již prohledané pracovníky ASÚ AV ČR (stav k 27. 5. 2016).  Zkuste se, prosím, zaměřit na ještě neprobádaná místa ve vyznačené zoně. Autor: Google/Pavel Spurný.

V této oblasti je šance na nález meteoritů největší. A takhle vypadá meteorit nalezený v trávě, tenhle dopadl poblíž Žďáru nad Sázavou před dvěma lety.


Meteorit Žďár z roku 2014 nalezený ve vypočtené pádové oblasti. Autor: Lukáš Shrbený, Astronomický ústav AV ČR.