TÝDEN NA OBLOZE (3.-9.9.)

03.09.2018 06:21


Měsíc bude v novu v neděli 9. září v osm večer, využijte doby kolem novu k pozorován slabých objektů oblohy, které jindy svým svitem Měsíc přesvítí. 7. září ráno jej najdeme poblíž hvězdokupy M 44 Jesličky, v blízkosti Měsíce spatříme těsně vedle Měsíce hvězdu Asellus Australis, v překladu "jižní oslík"se bude nacházet hvězda delta ze souhvězdí Raka, která se jmenuje Asellus Australis (delta Raka), v překladu Jižní oslík. Najdete ji uprostřed tohoto souhvězdí.

Planety: Venuše dosahuje v tomto týdnu nejjvyšší jasnosti, -4,7 magnitudy. Bohužel zapadá hodně brzy, takže k jejím vyhledání je vhodné zvolit období krátce po západu Slunce. Můžete si ji prohlédnout i ve dne, třeba dalekohledy úpické hvězdárny. Král planet, Jupiter, svítí večer velice nízko nad jihozápadem, i když je také hodně jasný (-1,9 mag). Pro jeho vyhledání platí totéž co pro Venuši. Další planety: Saturn svítí nad jihem, nedaleko od něho najdeme načervenalý (avšak jasnější, -2 mag) Mars. Jasnost planety Saturn se pohybuje kolem 0,4 magnitud. V tomto týdnu můžeme pozorovat také ke Slunci nejbližší planetu, Merkura, a to ráno před východem Slunce. I ten se ale nalézá jen v malé výšce nad obzorem, i když je velmi jasný (-1 mag).

Sluneční aktivita je velmi nízká.

Na ranní obloze jsou dobře vidět průlety Mezinárodní kosmické stanice ISS, která léta ve výšce 405 kilometrů nad námi. Časy průletů získáte na emailové adrese "preletyiss - zavináč - seznam.cz".