SOUTĚŽ PRO DĚTI I RODIČE

11.08.2015 22:10

Hvězdárna v Úpici vyhlašuje v rámci projektu Hvězdárny v Úpici "Přibližme dětem nejzajímavější astronomické úkazy roku 2015" evidovaného pod číslem 15SMR02-0016, který je realizován za finanční podpory Královéhradeckého kraje, soutěž pro rodiče a děti či mládež od 6 do 18 let.
Na Slunci je v tuto chvíli vidět pouhým okem velká sluneční skvrna. Pokud použijete silné svářečské sklo (hustoty alespoň 13), pokuste se se svými rodiči pohledem přes toto sklo skvrnu nalézt, nebo přes svářečské sklo ji vyfotografovat. Svůj popis, kresbu či fotografii zašlete k nám na Hvězdárnu v Úpici. Ze všech zaslaných příspěvků vylosujeme vítěze, který získá pro 1 dospělou a 1 dětskou osobu pernamentku na standardní prohlídku hvězdárny a pozorování na celý školní rok 2015/16.
Nezapomeňte hlavně, že skvrna bude viditelná pouze krátce (řádově dny) a že se na Slunce ani očima, ani přes fotoaparát podívat bez vhodného filtru umístěného před očima či před objektivem. Vhodným filtrem je buď husté svářečské sklo či speciální sluneční fólie. Pozorování provádějte vždy pod dohledem rodičů.
Své příspěvky zašlete poštou na adresu: Hvězdárna v Úpici, U lipek 160, 542 32 Úpice, nebo e-mailem na hvezdarna@obsupice.cz.