Objevena devátá planeta?

20.01.2016 14:05

Zatím ne, ale podle dvou amerických astrofyziků, Mike Browna a Konstantina Batygina, je velmi pravděpodobné že taková planeta existuje. Jejich hypotéza zveřejněná v únorovém čísle časopisu The Astronomical Journal je založena na výsledcích měření oběžných drah několika těles Kuiperova pásu, které údajně ovlivňuje svou gravitací těleso obíhající kolem Slunce po eliptické dráze asi dvacetkrát dál než Neptun. Podle předběžných výpočtů je hypotetická planeta zhruba desetkrát větší než Země a jeden oběh kolem Slunce ji trvá plných patnáct tisíc let.


Mike Brown (vlevo) a Konstantin Batygin - autoři práce vedoucí k teoretickému objevení Planety Devět. Autor: Lance Hayashida/Caltech

Mike Brown (vlevo) a Konstantin Batygin pracují na Kalifornském technologickém institutu, což je prestižní soukromá univerzita se zaměřením na výzkum v oblasti vědy, technologie a inženýrství. Nachází se ve městě Pasadena v USA. Navštěvuje ji víc než dva tisíce studentů, z této školy pochází 17 nositelů Nobelových cen.