Meteorit Hradec konečně nalezen

22.05.2017 23:33

Meteorit, který proletěl vloni 17. května nad východními Čechami a dopadl do oblasti kolem Hradce Králové, byl nalezen! A to konkrétně na poli mezi obcemi Čištěves a Benátky. Objevil ho už vloni koncem července Miroslav Maršík, který svůj objev ohlásil pracovníkům Astronomického ústavu v Ondřejově ale až letos v březnu. Po důkladném rozboru, který provedli pracovníci České geologické služby bylo potvrzeno, že se skutečně jedná o těleso z vesmíru. Původní meteoroid měl hmotnost téměř sto kilogramů a byl velký asi 40 centimetrů, na zem dopadl jeho zbytek o hmotnosti 134 gramů. Nejvyššího zjasnění dosáhl bolid (tak se mimořádně jasným meteorů říká) ve výšce asi 45 kilometrů nad Novou Pakou a pohasl nad Hořicemi ve výšce 24 kilometrů nad Hořicemi.


Výřez z celooblohového snímku bolidu Hradec Králové ze 17. května 2016 pořízeného automatickou digitální bolidovou kamerou České bolidové sítě na stanici Českého hydrometeorologického ústavu v Kuchařovicích u Znojma.


Takhle zachytila průlet bolidu celooblohová komora.


Meteorit Hradec Králové, který nalezl 30. července 2016 Miroslav Maršík ve vypočtené pádové oblasti. Na snímku je meteorit krátce po rozříznutí na dvě části.


A takhle vypadá samotný "posel z vesmíru", meteorit nazvaný Hradec Králové. Aby bylo možné provést chemickou analýzu tělesa, bylo nutné ho rozpůlit.