Letošní "Pozorovák" skončil. Jaký byl?

30.06.2019 15:09

No, docela fajn. Počasí bylo nádherné, pozorovali jsme spoustu objektů na obloze. Třeba Jupitera s jeho měsíci v pátek i v sobotu, a také Saturna s Měsícem Titan. Ale i další objekty vzdáleného vesmíru, moc se nám líbila třeba "Em třináctka", tedy kulová hvězdokupa v souhvězdí Herkula; na tu jsme se dívali až v neděli ráno, po půlnoci. A nádherný byl Jupiter s jeho tmavými pásy, a hlavně jeho čtyřmi nejjasnějšími měsíci. Nádherné bylo pozorovat změnu jejich polohy ze soboty na neděli. 


Přes den jsme měli přednášky, třeba o novinkách v astronomii, úkazech na nebi, Slunci, o pozorování vesmíru okem i dalekohledem. A také experimenty: v sobotu jsme si prohlédli "sluneční pec" a dozvěděli se, jak nebezpečné může být pozorování slunce bez ochranných pomůcek. Ale také jsme ochutnali špekáček, upečený právě tímto způsobem ve sluneční peci. Byl výtečný! Mimochodem: opekáním špekáčků a dalších dobrot jsme zahájili letošní Pozorovák v pátek vpodvečer. Ale ten upečený na slunci chutnal líp!

Součástí Pozorováku byla taky hodně soutěží, ta největší o tom, kdo získá nejvíc razítek za splněné úkoly, tentokrát vyhrály dvě slečny. První cenou byla docela hezká knížka 333 záhad vesmíru, ale i ty další ceny stály zato, každý si odnesl nějakou. Třeba otáčivou mapku oblohy, soupravu 60 fixů, knížky, otáčivé mapky oblohy, astronomický kalendář, alebo i sladkosti jako čokolády Milka ....

V pátek jsme také vypustili balónky plněné héliem, každý účastník měl jeden pokus a na lístek doprovázející balónek mohl napsat jakýkoliv vzkaz, anebo i svoji privátní adresu. Všechny balónky vzlétly (až na jeden který uvízl v borovici ještě na pozemku hvězdárny. Sle to bylo nejspíš jeho černou pohřební barvou :)


V pátek večer a v sobotu ráno jsme mimo jiné v soutěži KDO JSEM poznávali osobnosti, které měli nějaký vztah k astronomii. První z nich byla nejpopulárnější slovenská osoba, vyhlášená mužem roku. Byl to astronom Milan Rastislav Štefánik, který pozoroval v jižní Americe moho úplných zatmění Slunce, a také vystoupil jako jeden z mála lidí na vysokohorskou hvědárnu na  Mount Blancku. Tou druhou osobností v soutěži, která byla na programu v neděli ráno, byl populární americký zpěvák, který má ale cosi společného z astronomií. Jmenuje se BRUNO MARS. 

Během nedělního dopoledne jsme vyhodnotili nejlepší meteorologické pozorovatele, kteří si během Pozorováku v rámci meteorologické soutěže do poznameli nejvíc údajů (zvítězili J.H. a O.Š. kvůli DPAR nemůžeme prozradit jejich jména).